ENG SLO

10 najbolj priljubljenih metod alternativne medicine

V ZDA skoraj štirje od 10 odraslih uporabljajo eno izmed metod komplementarne oziroma alternativne medicine (imenovane tudi CAM). Katere pa so med najbolj priljubljenimi tako v  ZDA kot drugje po svetu?  

10. Homeopatija  
Homeopatija je oblika zdravilstva, ki jo je v 18. stoletju uveljavil Samuel Hahnemann in temelji na prepričanju, da je mogoče bolezni ozdraviti z močno razredčenimi zdravili. Začetki homeopatskih metod pa segajo še dlje v zgodovino, in sicer je v antični Grčiji Aristotel utemeljil t. i. vitalizem – prepričanje, da imajo vsa živa bitja v sebi življenjsko silo. Ta življenjska sila naj bi bitjem omogočala čutenje in dejavnost, Hahnemann pa je to idejo o nesnovni življenjski sili umestil med temeljne koncepte homeopatskega nauka.  

9. Hipnoza  
S hipnozo terapevt pomaga pri pridobitvi notranjega miru, vplivati je mogoče na osrednji živčni sistem, na avtonomni živčni sistem, organe, imunski sistem, telesne bolečine in podobno. V veščih rokah je hipnoza močan tretma, ki pomaga pri ugotavljanju podzavestnih procesov, vzorcev, želja, samopodobi, sproščanju, pripomore pa tudi k doseganju popolnega ravnovesja uma in telesa. Osnovni cilj hipnoterapije je zato spoznanje, da je neravnovesje nepotrebno, prav zaradi neravnovesja pa mnogokrat čutimo veliko žalost, stalno ali ponavljajočo se bolečino.  

8. Joga  
Joga sodi v družino starodavnih hindujskih duhovnih urjenj, kjer z dihalnimi vajami, različnimi telesnimi položaji (asanami) in mentalnim osredotočenjem dosegamo telesno ter duševno ravnovesje. Temelje joge najdemo v Indiji, kjer predstavlja eno izmed glavnih življenjskih tradicij in poti k razsvetljenju. Namen joge je v vsakdanje življenje prinesti mir in harmonijo, saj uči živeti zdravo in v skladu z vsemi potrebami človeka. Ukvarja se s fizičnim, mentalnim in spritualnim vidikom človeka, zato je tudi spekter praks zelo širok in raznolik.  

7. Vodena imaginacija  
Imaginacijo štejemo med tehnike mentalnega predstavljanja, kjer sodelujejo vsa čutila – vid, sluh, voh in kinestetični občutki. Z vodeno mentalno predstavo v posamezniku vzbudimo občutek varnosti, omogoča hitro umiritev in sprostitev in povečuje občutek varnosti oziroma zmanjšuje občutek ogroženosti in strahu.  

6. Ayurveda  
Še ena izmed priljubljenih metod alternativne medicine je ayurveda, ki izvira iz Indije. Sestavljena je iz besed »ayus« in »veda«, ki v sanskrtu pomenita »življenje« ter »znanje, znanost«. Osredotoča se na štiri aspekte človeka – dušo, um, čustva in telo. Ayurveda človeku pomaga do celostne obravnave samega sebe, uči ga, kako živeti v harmoniji z naravi in pomaga k zdravemu življenju. Spodbuja telesno, umsko, čustveno in duhovno dobro počutje in razkriva, kako misli, prehrana in način življenja vplivajo na fizično stanje in dobro počutje človeka.  

5. Masaža  
Masaže so zavzele precejšen del sodobnega načina življenja, vendar pa je le redko prepoznana kot legitimno metodo alternativnega zdravljenja. Med masažo terapevt stimulira mišice, ublaži bolečine in napetost, vendar pa številne masaže pomagajo k odpravitvi tudi drugih zdravstvenih težav. Najpogostejša je klasična masaža, ki sprošča napete mišice, razteza vezivno tkivo sklepov, pripomore k boljšemu dihanju in pospešuje izločanje odpadnih snovi ter strupov iz telesa.  

4. Meditacija  
Meditacija je tehnika, s pomočje katere umirimo svoj um, sprostimo telesno napetost in dosežemo ravnovesje tako telesa kot duha. Z meditacijo pridemo v stik s samim seboj, s svojimi občutki in notranjim glasom (intuicijo). Vpliva na fizično, psihično, duševno in čustveno stanje, pozitivni vplivi pa se na telesu kažejo predvsem v umiritvi srčnega utripa, znižanju krvnega pritiska, znižanju holesterola v krvi in zmanjšanju prostih radikalov v telesu, bolj sproščeno dihanje pa vpliva tudi na izboljšani spalni ritem, telesno držo in posovno.  

3. Spinalna manipulacija  
Spinalna manipulacija je eden izmed principov zdravljenja kiropraktike, gre pa za aplikacijo določene sile na specifičen predel telesa ozirima posameznega tkiva s terapevtskim namenom. S spinalno manipulacijo je mogoče odpraviti ter prilagoditi subluksacije, izvesti pa jo je potrebno specifično na pravem predelu hrbtenice. Pomaga pri povečanem območju gibljivosti vretenc preko fiziološkega območja, pri tem pa ne poškoduje sklepne strukture.  

2. Zeliščna medicina  
Kitajska zeliščna medicina predstavlja eno najstarejših metod zdravljenja na svetu, prvi pisni viri o tovrstni medicini pa segajo več kot 2500 let nazaj. Kitajska medicina zelišča sicer uporablja v kombinaciji z drugimi metodami zdravljenja, kot sta akupunktura oziroma masaža. Tradicionalna kitajska fitoterapija je sestavine za recepte pridobivala iz »treh kraljestev« - rastlin, živali in mineralov, danes pa je večina sestavin izključno rastlinskega izvora (listi, cvetje, vejice, stebla, korenine, gomolji, korenike in lubje). Zeliščna medicina je holistična metoda zdravljenja, kar pomeni, da bolnika obravnava kot celoto in upošteva tako zunanje kot notranje dejavnike bolezni. Številna zelišča, ki so pogosta pri terapijah, so tudi del običajne prehrane.  

1. Akupunktura  
Akupunktura je priznana metoda alternativne medicine in temelji na zabadanju iglivc v akupunkturne točke s točno določenimi tehnikami. Akupunkturist iglice zabada v točno določene točke na telesu, s tem pa poskrbi za uravnavanje vitalne življenjske energije (či) po meridianih, s čimer se v telesu znova vzpostavi harmonija. Metoda predstavlja pomemben del tradicionalne kitajske medicine. Terapevt pri tretmajih uporablja različne tipe igel, ki se med seboj ločijo po dolžini, debelini in kovinah, iz katerih so izdelane.