ENG SLO

Vrhunske tehnološke medicinske inovacije, s katerimi bo zdravljenje lažje

Družba se vrti okoli zdravstvenih reform, v ospredje prihajajo vedno novi davki in prispevki tudi za medicinske pripomočke, zato se medicinska tehnološka podjetja bolj kot kdajkoli prej osredotočajo na izdelke oziroma pripomočke, ki zagotavljajo cenejšo, hitrejšo in bolj učinkovito oskrbo bolnikov. Predstavljamo vam pet tehnoloških inovacij, ki vsekakor imajo potencial reševanja mnogih zdravstvenih težav, na medicinsko tržišče pa naj bi izdelki prišli predvidoma v prihodnjem letu.  

1.   
Biopsija melanoma

Kožni rak oziroma melanom je danes vedno bolj razširjena oblika bolezni in zdravniki brez invazivne kirurške biopsije običajno težko opredelijo nevarnost ter obseg bolezni. Pri postavitvi prave diagnoze pa je dermatologom lahko v veliko pomoč orodje za multispektralno analizo tkiva. MelaFind optični skener zdravniku pomaga pri zagotavljanju dodatnih informacij in ne pri posravitvi dokončne diagnoze. Dermatolog se z dodatnimi informacijami, ki jih poda MelaFind še dodatno prepriča in odloči za morebitno biopsijo. Strokovnjaki so orodje razvili s ciljem zmanjšati število pacientov z nepotrebnimi brazgotinami, ki jih povzroči biopsija, poleg tega pa so želeli zmanjšati tudi stroške zdravstvenih postopkov. MelaFind uporablja navigacijsko tehnologijo z iztrelki, ki zbrane signale s pomočjo algoritmov nato primerja pacientovo kožo z registrom 10 000 digitalnih slik melanoma in drugih kožnih bolezni.  

2.    Elektronski aspirin
Ljudje, ki trpijo za migrenami, glavoboli in drugimi kroničnimi bolečinami glave ter obraza se zavedajo, da recept »vzemi dva aspirina in počivaj« pogosto ni najbolj uporabna metoda. Najbolj hude kronične bolečine glave so zdravniki povezali z obraznim živcem SPG (sphenopalatine ganglion), vendar pa še niso našli zdravljenja, ki na ganglij deluje dolgoročno. Sedaj pa so v podjetju Autonomic Technologies, Inc. iznašli orodje, ki blokira signale SPG ob prvem znaku glavobola. Sistem vključuje trajni implantant majhne stimulativne naprave za živec, ki je nameščen na strani glave, kjer posamezik običajno občuti glavobol. Glavna konica implantanta je povezana s SPG in ob nastanku glavobola signali stimulirajo živčna vlakna ter blokirajo nevrotransmiterje, ki povzročajo bolečine.  

3.   
Oskrba bolnikov s sladkorno boleznijo brez igel

Diabetiki se pri skrbi za svoje zdravje soočajo z vsakodnevnimi vbodi igel, saj morajo kri nenehno pripravljati na testiranje glukoze, vsakodnevno je potrebno vbrizgavati insulin, zato je podjetje Echo Therapeutics razvilo tehnologijo, ki bi iglo nadomestila z obliži. Osredotočili so se na transdermalni biosenzor, ki kri analizira skozi kožo. Tehnologija vključuje električni zobni ščetki podobno napravo, ki odstrani najmanjšo možno plast kože, senzor pa nato v minuti pošlje podatke na zaslon, preko katerega je povezan z brezžično povezavo. V kolikor je raven sladkorja v krvi izven optimalnega obsega naprava sproži zvočni alarm. Gotovo bi tehnologija olajšala vsakodnevno rutino marsikateremu sladkornemu bolniku.  

4.    Robotski kontrolni pregledi
Številne zdravstvene reforme si prizadevajo izboljšati zdravstveno varstvo za čim večje število ljudi, pri čemur je napredna tehnologija v veliko pomoč. Telemedicina predstavlja v ZDA že uveljavljeno orodje za triažo in ocenjevanje stanja pacientov v nujnih primerih, najnovejši medicinski roboti pa so še korak dlje, saj so strokovnjaki razvili robote, ki lahko patruljirajo po bolnišničnih hodnikih in opravljajo rutinska kroženja, preverjajo stanje bolnikov v različnih prostorih, ne da bi potrebovali neposredno človeško intervencijo. RP-VITA Remote Presence Robot so ustvarili v iRobot Corp. in InTouch Health, predstavlja pa prvi takšen primerek z avtonomno navigacijo, ki ga je mogoče nadzorovati preko daljinskega upravljanja. Robot je v osnovi mobilni voziček z dvosmernim video zaslonom in opremo za spremljanje zdravstvenega stanja pacientov, programiran pa je posebno za manevriranje skozi zasedene dvorane bolnišnic.  

5.    Srčne zaklopke
Sapien transkatereska aortna zaklopka predstavlja življenjsko pomembno alternativo odprtim operacijam srca pri bolnikih, ki potrebujejo novo srčno zaklopko, vendar ne zmorejo prenesti obremenitev same operacije. Podjetje Edwards Life Sciences je zato razvilo zaklopko, vodeno preko stegenske arterije s katetrom iz majhnega reza v bližini prsnega koša. Zaklopka je izdelana iz govejega tkiva, pritrjenega na oporo iz nerjavečega jekla. Postopek je enostaven in obljublja bistveno krajšo hospitalizacijo.