ENG SLO

Teorija o jinu in jangu

Teorija jina in janga predstavlja enega izmed temeljnih konceptov tradicionalne kitajske medicine. Eno izmed prepričanj TKM namreč zapoveduje, da so vse stvari v vesolju bodisi jin bodisi jang. Nikoli pa ne govorijo o absolutnem jinu ali jangu, saj ni vse le en ali drugi koncept, temveč je glavno ravnotežje med tema dvema silama. Sili predstavljata dva nasprotna pola, ki sta v soodvisnem odnosu, saj jin ne obstaja brez janga in obratno. Jang je ponavadi povezan s toplimi in svetlimi predmeti ter snovmi v gibanju. Jin pa se nasprotno osredotoča na predmete in ideje, ki so temne, mirne in hladne. Vsaka snov vesolje deluje po tem referenčnem okvirju, saj lahko človeško telo razdelimo na zunanje in notranje dele, temperaturo delimo na toplo ali hladno, čas na dan in noč, živali na toplokrvne in hladnokrvne ipd.  

Naj predstavimo nekatere najbolj znane primere jina in janga:  

JIN - JANG

ženska - moški

tema - svetloba

noč - dan

nizko - visoko

hladnost - vročina

zima - poletje
smrt - rojstvo
 

Simbol jina in janga
 

Simbol jin-jang je likovna upodobitev filozofije TKM. Simbol je sestavljen iz kroga, deljenega z ukrivljeno ločnico črne (jin) in bele (jang) strani. Krivulja simbolizira nenehne spremembe ravnovesja med jinom in jangom. Vsaka stran poleg tega vsebuje majhen krog nasprotne barve, kar dokazuje prepričanje, da v vsakem jinu obstaja nekaj janga in obratno.  

Jin in jang v kitajski medicini
 

Vsak organ v telesu vsebuje posamezne elemente jina in janga. Nekateri organi, npr. jetra predstavljajo pretežno jang, ledvice pa so večinoma sestavljene iz elementov jina. Kljub temu da so nekateri deli telesa bolj ena kot druga sila, je skupna vsota jina in janga v ravnovesju. Pomembno je vedeti, da telo ni v vsakem trenutku v natančnem ravnovesju med jinom in jangom. Do opaznih premikov po krivulju pride tudi, ko je telo zdravo. Naj omenimo jezo, saj takrat prevladajo elementi janga, ko pa se oseba znova umiri, v ospredje pridejo elementi jina.   Filozofija TKM predpostavlja, da je bolezen povzročilo neravnovesje med jinom in jangom, v presežku jina se tako lahko poškoduje či janga, kar vodi k razvoju hladnih bolezni. Presežek janga prav tako lahko poškoduje či jina in vodi v t. i. topla bolezenska stanja.  

Po TKM je bolezni mogoče odpraviti s tretmaji, v katerih se obnovi osiromašeni jin oziroma jang, kar privede do ponovnega ravnovesja v telesu. Sprva je potrebno ugotovitit natančno naravo neravnovesja, nato pa le-to popraviti s pomočjo različnih pristopov, med katerimi so akupunktura, zeliščni pripravki, gibanje, spremembe v prehrani in načinu življenja ter drugo. Ko je harmonija med silama znova vzpostavljena, se izboljša tudi počutje posameznikov.