ENG SLO

Z ayurvedskimi nasveti naravno do boljšega zdravja

Z ayurvedskimi načeli so do boljšega zdravja znali že v starodavni Indiji, ta veja komplementarne medicine se namreč osredotoča na ponovno vzpostavitev ravnovesja med umom, telesom in duhom, kar ima kot posledico tudi odlično počutje. Poleg naravnega ravnovesja v našem telesu, pa ayurveda zagovarja tudi princip, da je vsakega posameznika potrebno obravnavati individualno, saj je vsak izmed nas edinstven. Išče torej rešitve, ki bo najbolje odgovarjala vašemu telesu in spodbudila njegovo naravno sposobnost, da preide v ravnovesje in se znebi ali vsaj omili bolezenske znake. Podobno kot jogo lahko uporabljamo kot sredstvo preoblikovanja tako telesa kot duha, vam tudi Ayurveda ponuja številne možnosti, s katerimi lahko prebudite svojo sposobnost samozdravljenja z uravnoteženjem doš (tri doše Vata, Pitta in Kapha so trije biološki principi delovanja in vidika sestave organizma in urejajo psiho-biološke ter fizio-patološke spremembe v telesu). Priporočljivo je najprej ugotoviti, katera doša prevladuje v našem sistemu, vendar lahko tudi brez tega v svoje življenje vnesete nekatere ayurvedske nasvete za boljše počutje. Ti nasveti delujejo za vse tri doše in morda boste pozitivno presenečeni nad učinki, ki jih prinašajo tako majhne spremembe v vašem življenju.

Pravilno začnite dan


Za dober začetek dneva je pomembno vzpostaviti določeno rutino. V posteljo se odpravite vsak dan ob približno istem času in si tako zagotovite zadostno število ur spanja. Naslednji dan se boste tako počutili spočite, polne energije in sposobne opraviti z izzivi. Če vaše telo sploh v daljšem obdobju ne dobi zadosti spanja, se lahko to pokaže tudi s slabšim počutjem in drugimi težavami. Poleg dovolj spanja in vstajanja ob približno istem času za dobro jutro raje preskočite agresivno kavo in kot prvo pijačo raje popijte kozarec tople vode. Topla voda deluje na uravnoteženje vseh doš in narahlo stimulira prebavni sistem. Poleg tega čisti telo, pomaga pri razstrupljanju in hkrati zagotavlja zdrav apetit ter lažje vzdrževanje telesne teže. V vašo vodo dodajte kanček limone in moč razstrupljanja bo še večja.

Svojemu telesu zagotovite zdravo prehrano


Ayurveda uči, da je hrana temelj dobrega zdravja, zato je telesu priporočljivo dati prav tiste sestavine, ki jih potrebuje. Hrano je potrebno izbrati tako, da ustreza naši konstituciji, ki jo določimo glede na prevladujočo došo. Tip Vata zaznamujejo navadno suhljata telesna zgradba, hitra hoja in preskakovanje obrokov, tip Pitta združuje srednje močno telesno zgradbo, napade asilne lakote in hitra prebava, tip Kapha pa navadno označuje posameznike z močno, čvrsto teelsno zgradbo, veliko telesno močjo in vzdržljivostjo. Imajo počasno prebavo, zmeren tek, hrana pa temu tipu ponuja tudi čustveni užitek. Glede na ayurvedski tip, ki mu pripadamo, nam navadno bolj tekne določena vrsta hrane (sladko, kislo, slano, grenko, začinjeno, kislo). Svojo prehrano prilagodite tudi letnemu času, saj poleti ob višjih temperaturah ni priporočljivo jesti vroče ter začinjene hrane, saj takrat prevladuje Pitta, ki jo takšna hrana še zvišuje. Jeseni je najbolj izrazita Vata, zato se je takrat bolje izogniti suhemu sadju in hrani z visoko vsebnostjo proteinov. Pozimi prevladuje Kapha, zato se izogibajte hladnim pijačam, sladoledu, siru in jogurtu. Glavno načelo se glasi, da »če niste lačni, ne jejte, in če niste žejni, ne pijte«. Ne pozabite še na položaj telesa, saj naj bi pri obroku človek sedel vzravnano in se ne posvečal resnemu pogovoru, branju in drugim aktivnostim. Misli usmerite na hrano in se zavedajte njenega okusa. Poskusite se tudi v čim večji meri izogniti prigrizkom in si privoščite tri večje obroke dnevno, vmes pa pojejte nekaj lahkega.

Zmasirajte se z zdravilnimi olji


Ayurveda zagovarja tudi dnevno oljenje telesa oziroma samomasažo, ki naši koži še kako prija. Olje telesu pomaga, da zmehča strupe v tkivih, ki se nato izločijo skozi kožo, blato in urin. Najpogosteje se pri ajurvedskih masažah uporablja sezamovo olje, bogato s kalcijem, s katerim krepimo mišice, sklepe in kosti, z njim pa nahranite in zmehčate tudi kožo. Sezamovo olje se globoko vpija in prehaja do najglobljih telesnih tkiv ter je v veliko pomoč pri krepitvi oziroma pomirjanju živčnega sistema. V kolikor pri roki nimate sezamovega olja, lahko uporabite tudi ostala hladno stiskana olja brez strupenih substanc. Priporočljivo se je oljiti vsak večer, preden se odpravimo spat. Zmasirali naj bi si tudi lasišče, in sicer vsaj enkrat tedensko. Zmasiramo si celo telo, tudi uhlje, notranjost nosnic, temeljito tudi stopala. Nato olje pustimo delovati 20 minut in se nato stuširamo s toplo vodo (ne potrebujete mil in drugih negovalnih sredstev) ter se nežno obrišete. Takšna masaža deluje očiščevalno, pomlajevalno in povečuje vitalnost telesa. V kolikor jo izvajate redno, prvi dan občutite sprostitev telesa,  v naslednjih dneh pa se prične intenzivno izločanje toksinov iz telesnih tkiv in tvorjenje novih telesnih celic.

Razstrupljajte telo z vročo vodo


Po naravni poti lahko svoje telo počasi in varno razstrupite povsem preprosto, z vročo vodo. Začnite s pitjem vroče vode, v katero ne dodajajte ničesar. Vodo pijte nekaj dni med obroki, običajno se porabi polna skodelica vroče vode vsako uro. Ta metoda razstrupljanja telesa deluje z izpiranjem toksinov iz prebavnega trakta, ki je tudi sedež imunskega sistema. Čiščenje in okrepitev se dogajata istočasno, pitje vode vsako uro pa zagotavlja še, da vaše telo ni dehidrirano.

Bodite aktivni vsak dan


K boljšemu zdravju pripomore tudi vsakodnevna aktivnost. Lahko se odločite za jogo, ki je najpogostejša v svetu ayurvede, počutje pa izboljšujejo tudi druge vrste vadb – pomembno je le, da svoje telo spravite v gibanje. Ko izberete za vas najprimernejši program vadbe, poskrbite, da ga izvajate pravilno in tako preprečite poškodbe. Gibanje bo okrepilo vaš imunski sistem, razjasnilo va um, zmanjšalo stres in na naraven način izločilo toksine iz telesa. Prav tako aktivnost poveča raven kisika v krvi, imeli boste več energije, vaše misli pa bodo umirjene in odločitve premišljene. Prav zato je izredno primerna vadba jog, saj poleg počevane moči in naravnega načina za razstrupljanje telesa pomaga pri spodbujanju duhovne povezanosti s samim seboj.