ENG SLO

Akupresura - vir zdravja in preventive?

Kaj je tisto, ki uvršča starodavno metodo zdravljenja v sam vrh alternativne medicine in zakaj ima besedo tudi v moderni medicini? Zakaj akupresura kljub neprecenljivi uporabnosti in zelo visoki učinkovitosti, še vedno ne uporabljate v korist svojega zdravja?

Kljub temu, da akupresuro/akupunkturo uporablja na milijone ljudi, je za zahodni svet se velika neznanka. V 20. stoletju so jo počasi sprejeli v zahodno medicino kot alternativno metodo zdravljenja. V Evropi je tako Nemčija uvedla akupunkturo tudi v zdravstveni sistem in postaja del vsakdanjega zdravljenja in preventive.

Kratka razlaga: Pri akupresuri  gre za stimuliranje točno določenih točk na telesu, ki preko živčnega, mišičnega in hormonalnega sistema izzovejo želene učinke.

Kako se razlikuje akupresura od akupunkture? Glavna in skoraj edina razlika je v odsotnosti igel. Za stimulacijo točk pri akupresuri namreč ne uporabljamo igel, temveč le prste ali palčko in moč pritiska na te točke.

Zelo kratka zgodovina razvoja: Akupresura je več kot 3000 let stara veda, ki se še danes neprestano razvija in dopolnjuje. To je metoda zdravljenja in preventive, ki je pomemben del stare in sodobne kitajske medicine in velja za enega najstarejših postopkov zdravljenja nasploh.  Do sedaj so na človeškem telesu odkrili več kot 642 točk, ki povzročijo odzive na različnih oddaljenih delih telesa, vključno z notranjimi organi in hormonalnimi žlezami.

To niso nekakšne čarobne točke kot ljudje pogosto napačno mislijo! Res pa je, da je vzrok za njihovo učinkovito delovanje velikokrat neznanka za znanost.

S stimuliranjem na izbrane akupresurne točke lahko predvidljivo vplivamo na živčni, mišični, krvni  in hormonski sistem. Tako lahko vplivamo na občutek bolečine, apetit, krvni obtok, izločanje hormonov, ki nato naprej vplivajo na druge organe, otekline, regeneracijo poškodb in še veliko več. Zato se danes akupresura uspešno uporablja tudi v najbolj komercialni veji kot je hitro hujšanje.

Vsi vemo, da imajo hormoni zelo pomembno vlogo pri našem počutju in razpoloženju. Ko prevzamemo kontrolo nad hormoni, smo prevzeli kontrolo nad telesom. S stimulacijo pravih točk lahko stimuliramo različne  hormonalne žleze. To so organi, ki kontrolirajo izločanje hormonov v kri. Tako lahko posredno preko teh žlez in njihovih hormonov, vplivamo tudi na stanja, ki so povezana z našim psihičnim stanjem. To so strah, tesnoba, jeza, stereotipna vedenja povezana z dolgotrajnim stresom, nervoza itd.

Ker gre za kitajsko medicino in njihovo filozofijo, ne smemo pozabiti na njihov nazor na akupresuro. Tako kot celotna tradicionalna kitajska medicina, tudi akupresura temelji na filozofsko-religioznem nazoru Kitajcev, taoizmu. Bolezen je po tem nazoru neravnovesje razmerja moči v našem telesu. Cilj zdravljenja je tako ponovna vzpostavitev harmonije oziroma ravnovesja v telesu. Pri akupresuri stimuliramo izbrane točke na meridianih (kanali skozi katere se pretaka »življenjska« energija). S tem sprostimo ali zavremo pretok te energije, ki odloča o tem, ali smo zdravi ali bolni. Tako si na Vzhodu s pomočjo akupresure pomagajo pri glavobolih, različnih bolečinah, vrtoglavicah, nizkim ali visokim pritiskom, raznih motnjah in tudi pri bolj preprostih zadevah kot so razdražljivost, sprostitev, zdravo prehranjevanje in zdravo hujšanje.

V zadnjih desetih letih tudi zahodna znanost vse bolj in bolj priznava delovanje akupunkture in akupresure in kot posledica izsledkov raziskav celo priporoča njeno uporabo v medicinski praksi za določene primere obolenj in stanj. Že hitra poizvedba za ključno besedo "acupressure" na strani ScienceDirect, eni vodilnih strani s seznamom znanstvenih revij, navrže 1575 znanstvenih člankov.

Le redki v ambulanti vprašajo, kaj lahko storijo zase. Naše neznanje, iz česar izhaja naše nezaupanje, nam preprečuje, da bi sebi v prid izkoriščali moč akupresure. Ne pustite, da bi bila to ovira.