ENG SLO

Kako se soočati z najrazličnejšimi bolečinami?

Kako nam pri soočanju z bolečino služi nekaj tako preprostega kot so dihanje, vizualizacija in akupresura?

Bolečine ni potrebno posebej predstavljati, ker jo prav vsi še predobro poznamo. Vsi vemo, danajlažja vsakodnevna opravila ob spremstvu bolečinepostanejo prava nočna mora. Bolečine se pojavljajo  na različnih mestih in v različnih oblikah. Skoraj ni človeka, ki ne bi vsaj enkrat v življenju občutil glavobol, se odpravil od doma z bolečino v hrbtu, ga spremljala bolečina v vratu, zobobol, boleč trebuh itn.

V resnici je bolečina naš prijatelj. Čeprav je neprijetna, ima zelo pomembno vlogo. Je opozorilni znak, da je z nami nekaj narobe. Zaradi bolečine se izogibamo dejavniku, ki nam jo povzroča.

Poglejmo, kako se soočati z bolečino.

 
Prvo kar večini pade na pamet so tablete. O tem ne bom posebej govoril, ker mislim, da je že trg sam dovolj zgovoren. Poglejmo si naravne tehnike brez stranskih učinkov in brez morebitnih posledic za naše zdravje.

Dihanje

Kako pomembno je dihanje pri soočanju z bolečino, bi nam najbolje povedale nosečnice ali nekateri profesionalni športniki. V trenutku, ko občutimo močno bolečino, lahko njeno percepcijo močno omilimo z globokim dihanjem. Rekli bi lahko, da predihamo bolečino. Ob globokem dihanju sprostimo telo in zavrtinčimo energijo v spiralo. Prav tako je koncentracija preusmerjena v dihanje in bolečina ni več v prvem planu. Dihanje mora biti globoko in zvezno.

Preusmeritev misli

Že v prejšnjem stavku sem omenil, da je koncentracija iz bolečine preusmerjena v dihanje. To je že ena od oblik preusmeritve misli. Ko dihamo se skušamo osredotočiti na dihanje. Lahko opazujemo dvigovanje prsnega koša ali sledimo zraku, ki ga vdihujemo in izdihujemo. Misli lahko preusmerimo iz bolečine tudi s pomočjo vizualizacija.

Akupreusra

Akupresura, danes v zahodnem svetu najhitreje rastoča metoda zdravljenja, je sedaj na razpolago tudi vsakdanjemu uporabniku. S stimulacijo izbranih akupresurnih točk preko živčnega in hormonalnega sistema občutno zmanjšamo in tudi odpravimo različne bolečine. Z redno uporabo lahko učinkovito odpravite tudi kronično bolečino. Metoda je zelo preprosta in brez uporabe igel. Njena največja kvaliteta je v tudi v tem, da jo lahko izvajamo popolnoma sami.